Asma tavan malzemelerinin neler olduğuna geçmeden önce tavan modelleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Asma tavan modelleri günümüzde ev ve iş yerlerinde kullanılarak oldukça popüler bir hale gelmiştir. Dekorasyon konusu herkes için çeşitlilik gösterse de tavan görünümü ile birlikte odaya estetik bir görünüm kazandırmak mümkün. 

Aslında taban görünümüyle birbirinden farklı dekor motifi yakalanabiliyorken piyasada var olan pek çok farklı asma tavanlar bulunmaktadır. Modeller genel itibari ile kullanılmış olan maddeler ve yine kullanılan maddenin şekli esas alınarak isimlendirilmektedir. Pek çok farklı tavan çeşitleri ile birlikte kişilerin tercihine göre görünüm verilmektedir. Asma tavanın oluşmasındaki en önemli etken ise kablolar olarak bilinmektedir. 

Bahsi geçilen kablolar ile tavanın ana zeminin altına montaj edilme işlemi yapılır. Böylelikle sökülebilir bir konumda bulunması gerekir. Sözünü ettiğimiz kabloların dışında ses ve havalandırma sistemleri de kullanıma uygundur. Dolayısıyla asma tavanın fonksiyonları yalnızca bunlarla sınırlı bulunmamaktadır. Asma tavanların ısınma işlevi için kullanılan da türleri bulunmaktadır. Dolayısıyla birçok hizmeti aynı anda barındırabilen işleve sahiptirler. 

Asma Tavan Modelleri

Alçıpan asma tavan modeli kişiler tarafından oldukça sık tercih edilir. Bu asma tavan modelinde iki tarafa birden alçı uygulanarak sonrasında asma tavan yerleştirilip alçıpan sayesinde sabitlenerek kullanıma sunulmaktadır. Dünya standartlarında uygun hale getirilmiş olan asma tavan modeli tamamen pratik ve kullanışlı olmasından dolayı tercih edilmektedir.

Karolam asma tavan modeli ise nemli bölgelerde tercih edilen bir asma tavan modeli olarak geçmektedir. Dolayısıyla karolam asma tavan modeli, neme karşı dayanıklı olmasıyla bu bölgelerde tercih edilmektedir. Uygulanan yerlerde kolay temizlenebilir olma özelliği gösterdiğinden dolayı asma tavan yaptırmak isteyen kişiler tarafından da tercih edilmektedir. Bu tavan modeli uygulanacak olan kısımda ön bölümde yer alan vinil maddesi kullanıldığında arka kısmında genel olarak alüminyum folyo kullanılır.

Metal asma tavan modeli ise yine kullanışlı olan modeller arasında yerini almaktadır. Metal asma tavan ses ve ısı yalıtımı konusunda tamamen işlev gören bir modeldir. Dolayısıyla özellikle kamu kurumlarında metal asma tavanlar tercih edilir. Özellikle hastaneye, okul ve belediye gibi kamu kurumları ısı ve ses konusunda uygun olacak bir asma tavan modeli aramaktadır. Ses yalıtımı dışında ısı yalıtımı özelliği de gösteren metal asma tavan modeli buralarda özellikle tercih edilmektedir.

Asma Tavanlarda Kullanılan Malzemeler

Asma tavanda kullanılan malzemeler tercih edilecek olan modele göre farklılık gösteren bir konudur. Tavanlarda daha estetik bir görünüm elde etmek, ısı ve ses yalıtımının sağlanması ve tesisatların gizlenmesi konusunda istekler oluştuğunda asma tavan yapılmaktadır. 

Alçıpan asma tavan yapılırken konstrüksiyon olarak galvaniz profiller veya kutu profiller kullanılabilmektedir. Asma tavan malzemeleri arasında alçı levhalar kullanılmaktadır. Kullanım amacına ve kullanılacak olan alana göre farklı alçı levhalar üretilmektedir. 

Beyaz alçıpan, suya dayanıklı, alçı levha, küfe ve suya dayanıklı, yangına dayanıklı, darbe, su ve yangına dayanıklı, X-RAY ışınlarına karşı dayanıklı ve yüksek ses yalıtımı sağlayan akustik alçı levha gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. Asma tavan imalatında kullanılmakta olan tavan malzemesi çeşitleri şöyle sıralanabilir; dübel, askı maşası, klips, askı çubuğu, taşıyıcı profiller, ekleme parçaları, yan profiller, Z profil, galvaniz U profili ve C profili, kutu profiller.

Asma Tavan Nasıl Uygulanır?

Asma tavanın yapılış aşaması adım adım incelenerek bilinmesi gerekir. yapım aşamasında pek çok farklı işlemden geçmektedir. Kullanılacak olan malzemeler yukarıdakilerin geniş kapsamlı olacak şekilde tabancaya profili tavan U profili askı çubuğu, taşıyıcı profil, borazan vida, ara aparat, dübel, dübel sabitleyici vida, profili kesme makası ve su terazisi şeklindedir. Bunun yanı sıra adım adım yapılacak olan işlemler şöyle sıralanır:

  • Asma tavanın uygulanacak olan mekanın öncesinden belirlenmesi ve belirli bir planlaması yapılmalıdır.

  • Hemen arkasından 1 metre ile alanın ölçüsü alınmalıdır.

  • Asma tavanın uygulanacak olan ızgaranın aralıklarının yalnızca çok küçük olmaması şartı ile eşit şekilde döşemesi yapılmalıdır.

  • Bir uçtan diğer uca döşenecek şekilde ve ızgarayı tam anlamıyla oturtacak şekilde uygulanmalıdır.

  • Fayans olan bölgeler mevcut olduğu takdirde fayansa denk gelmeyecek şekilde planlaması yapılmalıdır.

  • Ölçüsü alınan bölgeden 10 ile 15 cm olacak şekilde armatür ve fayansların iç kısımlarında boşluk da bırakılmalıdır.

  • Kullanılacak olan tavan profillerini metre yardımı ile alınan mekan ölçülerine uygun olacak biçimde profil kesme makası ile kesilmesi gerekir.

  • Duvar bölümlerinde dışarıda görünen bir köşe bulunuyor ise bu duvarlara giden duvar açılarını ölçümlerden 1,3 santim daha uzun kesilmesi gerekir.

  • Zaman zaman tamam profillerinin kısa geldiği durumlarda ara aparatı kullanılarak birleştirme yapılabilmektedir.

  • Alınmış olan ölçüler doğrultusunda taşıyıcı profillere matkap yardımıyla sıkıca vidalama yapmak gerekir.

  • Döşenen rayların ölçümler doğrultusunda kirişlere dik olacak şekilde makas yardımıyla kesilmelidir.

  • Aralarında 1-2 metre kalacak şekilde tüm tavana ip bağlaması uygulaması yapılmalıdır.

  • Videoların başında bulunan deliklerden teller geçirilerek ikincil rayların kilitlenerek şebekeye dik olarak kurulması ve raylara döşenmesi gerekir.

  • Firmamız bünyesinde kurulumunu yaptığımız tavan sistemlerimiz ile kafanızda belirlemiş olduğunuz özelliklere uygun asma tavan uygulaması yaptırabilirsiniz.

 

Whatsapp
0%